O Deskartovem Mislim, torej sem

Mislim, torej sem je izrek Reneja Descartesa (René Descartes), francoskega filozofa, ki je živel in delal med leti 1596 in 1650. Ideja ni nova, saj sta o njej govorila že Platon in Aristotel, je pa bil Descartes tisti, ki jo je prvič ubesedil v znani izrek Mislim, torej sem.

Izrek je prvič objavil v delu Discours de la méthode pour bien conduire sa raison, et chercher la verité dans les sciences (1637), in sicer v francoski obliki kot Je pense donc je suis. V istem delu je napisal tudi, da razlike v mnenjih ne nastajajo zaradi razlik v inteligenci, ampak predvsem zaradi tega, ker uporabljamo različne pristope in upoštevamo različne stvari. Ni dovolj, da zgolj posedujemo pamet, moramo jo pametno uporabiti. Descartes je menil, da novega vedenja ne smemo graditi zgolj na starih spoznanjih. Iskati in postavljati je potrebno tudi nove temelje vednosti. Descartesovega navodila se drži tudi naše moštvo.

Moštvo Mislim, torej sem zbira prevode slavnega Descartesovega izreka. Poznate še spodaj neobjavljen prevod? Prosimo, sporočite ga po e-pošti ali gTalku. Vsak, ki bo poslal še neobjavljen prevod, bo po pošti prejel kartico Misli s svojo glavo.

.

Angleško: I think, therefore I am.

Arabsko: أنا أفكر إذن أنا موجود

Francosko: Je pense, donc je suis.

Iransko (perzijsko): مي انديشم پس هستم

Japonsko: 我思う、ゆえに我あり.

Kitajsko: 我思故我在.

Korejsko: 나는 생각한다. 고로 나는 존재한다.

Latinsko: Cogito, ergo sum.

Madžarsko: Gondolkodom tehat vagyok.

Nemško: Ich denke, also bin ich.

Nizozemsko: Ik denk dus ik besta.

Portugalsko: Penso, logo existo.

Rusko: мыслю, следовательно существую.

Špansko: Pienso, luego existo.

Turško: Düşünüyorum öyleyse varım.

Napolnimo vaša spletna in tiskana gradiva!

Novo v ponudbi — izdelava promocijskih vsebin: besedilo, foto, panofoto in video.
Imamo popolno multimedijsko moštvo z odličnimi strokovnimi in praktičnimi izkušnjami: kreativce, tekstopisce, prevajalce, oblikovalce, fotografe, snemalce, montažerje, programerje in novinarje. Izkoristite priložnost zdaj!

Kontakt

Želite naročiti storitve? Vas zanimajo podrobnosti naše ponudbe? Stopite v stik z nami! Pošljite nam elektronsko pošto. Poklepetajte z nami v živo (gTalk). Pokličite nas po telefonu. Pišite nam. Lahko naredite tudi vse naenkrat. ;) Pričakujete lahko hiter odgovor.

Reference